До Путіна ніхто не їде: Найбільший російський економічний форум вписав у програму західних учасників без їх відома

путин,путін

Організатори найбільшого у Росії Петербурзького міжнародного економічного форуму (ПМЕФ), який відбудеться у червні, включили до його програми низку відомих західних бізнесменів та топменеджерів, які навіть не планували його відвідувати.

Таким чином організатори форму, ймовірно, намагалися дещо змінити враження про захід, найвизначнішою подією якого у 2022 році стала участь делегації "Талібану" (який офіційно в Росії досі заборонено), пише Financial Times.

Цього року організатори ПМЕФ-2023 включили до його попередньої програми у тому числі колишнього гендиректора Google Еріка Шмідта, гендиректора виробника електромобілів Lucid Motors Пітера Ролінсона, колишнього члена ради директорів "Яндекса" Іллю Стрєбулаєва.

Однак Шмідт не отримував запрошення на ПМЕФ і не планує в ньому брати участь, повідомило виданню джерело у його оточенні. Інші західні доповідачі, вказані у програмі, включно із виконавчим директором Lucid Motors Пітером Роулінсоном та професором Стенфордського університету Іллею Стрєбулаєвим, заявили, що не планують відвідувати форум.

Читайте також: Санкції працюють: Росія залишиться без мобільного зв’язку 5G щонайменше до 2030 року

До повномасштабного вторгнення в Україну ПМЕФ був вітринним заходом Кремля, де разом із Путіним виступали західні лідери, такі як французький Еммануель Макрон.

Однак тепер у списку гостей, за винятком брехливої інформації про західних експертів, переважають представники таких країн, як Об’єднані Арабські Емірати, Саудівська Аравія, Індія та Китай.

При цьому у програмі немає іноземних чиновників рангом вище міністрів, навіть з країн, які Росія вважає "дружніми", за винятком першої леді Бурунді.

При цьому назви деяких запланованих в рамках ПМЕФ сесій виглядають щонайменше дивно. Наприклад, ціла панель присвячена інтелектуальній власності, хоча Росія фактично дозволила крадіжку інтелектуальної власності у вигляді паралельного імпорту товарів без згоди правовласника та таємно скуповує технологічну продукцію.

Ще одна панель, організована медіа-компанією "Газпрому", присвячена тому, як підписаний Путіним указ про "культурний суверенітет" може вистояти перед обличчям "західної культури та деструктивних інформаційних атак на цінності нашого суспільства". Інша панель присвячена планам Мінторгу Росії відродити радянські "промислові фільми", які можуть "популяризувати промисловість і романтизувати героїв праці".