Бельгія передумала блокувати санкції проти російських алмазів, але це потребуватиме часу,

алроса,діаманти

Бельгія готова підтримати зусилля G7 та ЄС, спрямовані на обмеження доходів Росії від торгівлі алмазами.

Про це прем’єр-міністр Бельгії Олександр Де Кроо розповів у інтерв’ю виданню є Financial Times, передає Інтерфакс-Україна.

Раніше бельгійські гравці алмазного ринку протистояли запровадженню санкцій, побоюючись, що торгівлю дорогоцінним камінням перенаправлять до інших центрів, таких як Дубай, і на потік російської сировини це не вплине.

"Ми хочемо витіснити російські алмази із західних ринків. Але існуючими прямими заборонами на російські алмази ми цього не досягнемо... Реальний вплив може бути досягнутий лише тоді, коли ми поєднуємо пряму та непряму заборону на алмази, видобуті в Росії", – сказав Де Кроо.

Він наголосив, що прямі заборони не мали істотного впливу на фінансові потоки. Тож рішенням цієї проблеми може стати запровадження схеми відстеження, яка може запобігти зміні маркування російських алмазів у третіх країнах та ухиленню від санкцій, дозволивши контролювати весь ланцюжок створення вартості.

Оскільки документи можуть бути підроблені, потрібні технологічні рішення, які дозволять ідентифікувати походження каменів, кажуть співрозмовники FT.

Механізм може працювати через впровадження приладів, які будуть аналізувати ймовірне географічне походження алмазу, аналізуючи його мікроелементи (наномаркери), які можна вигравірувати на алмазі так, щоб вони були помітними навіть після огранювання та полірування. Один із проєктів у цій сфері здійснює компанія Spacecode, але прототипи будуть запущені лише до кінця цього року або на початку 2024 року.

Тому після введення санкцій ЄС щодо алмазів, ймовірно, настане "перехідний період" для трансформації до більш надійної системи, повідомив виданню європейський урядовець.

Зараз митники вимагають лише виданий державою сертифікат, який гарантує відповідність каменів вимогам Кімберлійського процесу (цей ухвалений ООН торговельний режим запобігає продажу алмазів, видобутих у зонах бойових дій та використовуваних для фінансування заколотів). Індивідуальне відстеження застосовується тільки до великих і дорогих алмазів, а Росія переважно видобуває невеликі та дешеві камені.

Читайте також: Країни "Великої сімки" посилять контроль за дотриманням обмеження цін на російську нафту, – FT

Опитані FT представники алмазної галузі Індії висловили сумніви, що G7 вдасться знайти ефективне технічне рішення для відстеження походження каменів. Для Індії вилучення з обігу російських каменів поставить під загрозу сотні тисяч робочих місць. За даними Анупа Мехта, президента Bharat Diamond Bource у Мумбаї, російські алмази забезпечують 60% робочих місць у цій галузі, де задіяно 1 млн осіб.

Водночас він визнає, що вибору в індійської алмазної галузі немає, оскільки вона має реагувати на запит споживачів США, які є найбільшим ринком продажу ювелірних виробів. Такої думки дотримується і Динеш Навадія, голова Indian Diamond Institute.

Великий індійський огранювач і виробник діамантів Rosy Blue, який був довгостроковим клієнтом російської "АлРоси", припинив купувати алмази у російської компанії, повідомив директор Rosy Blue Рассел Мехта.

Як повідомлялося, країни "Великої сімки" розглядають можливість запровадження санкцій проти алмазів, які поставляє російська алмазодобувна компанія "АлРоса".

На цю російську компанію припадає близько третини світової пропозиції алмазів, їхня вартість оцінюється у $2,5 млрд. Компанія перебуває під санкціями США та Великої Британії, але поки що Індія може вільно експортувати каміння з Росії до США та інших країн G7, якщо воно зазнає суттєвої трансформації. Під час цього змінюється спеціальний код каміння – шестизначний номер, який використовується для ідентифікації товарів у транскордонній торгівлі.