Казахстан закрив кордон для нелегального транзиту вантажів у Росію

казахстан

Російські вантажоперевізники, які транспортують товари в РФ в обхід санкцій або за "сірими" схемами так званого "паралельного імпорту" змушені об’ їжджати Казахстан.

На це поскаржився російському виданню "Известия" голова місцевої асоціації "Грузавтотранс" Владімір Матягін.

"Країна створює складності на кордоні для такої продукції, постачальникам фактично закрили кордон", – сказав Матягін.

За його словами, наразі російські перевізники змушені везти "сірий" імпорт через Китай, Іран, Грузію, Азербайджан та Вірменію.

Раніше газета Financial Times писала, що Казахстан з 1 квітня може запустити онлайн-систему, яка дозволить відстежувати товари, що постачаються і вивозяться з країни. Російські компанії також просили владу Казахстану допомогти при імпорті підсанкційних товарів, повідомляло Reuters.

Однак наприкінці квітня Мінфін США попередив про зростання ризиків застосування вторинних санкцій щодо казахстанських компаній та банків, які допомагають РФ обходити західні санкції.

Читайте також: Фондова біржа Казахстану доручила провести сегрегацію рахунків інвесторів з Росії та Білорусі

Нагадаймо, через масовий вихід світових брендів наприкінці березня уряд РФ прийняв рішення про легалізацію так званого "паралельного імпорту", що дозволяє постачальникам імпортної продукції здійснювати її реалізацію без отримання дозволу від власника товарного знака.

Раніше в Росії був заборонений "паралельний імпорт", відомий також як "сірий" імпорт – термін, що означає ввезення в країну товарів, на яких нанесено будь-який товарний знак, без дозволу правовласника цього товарного знака (тобто "паралельно" офіційному імпорту таких товарів через дилерів, уповноважених правовласником).

Паралельний імпорт був заборонений статтею 1487 Цивільного кодексу РФ, за якою товар може ввозитися безпосередньо самим правовласником, або з його згоди. Відповідно до російського законодавства, "сірий" імпорт вважався контрабандою, закамуфльованою під легальне ввезення товару.