Україна отримала ПТРК Akeron: що можуть французькі ракети

Читать на русском

Україна отримала ПТРК Akeron: що можуть французькі ракети
Україна отримала ПТРК Akeron: що можуть французькі ракети

Франція у рамках нового пакету військової допомоги передала Україні протитанкові ракетні комплекси Akeron. Про це повідомили французькі ЗМІ з посиланням на віце-президента Комісії з національної оборони та Збройних сил Франції Жан-Луї Тьєріо.

Об этом сообщает Собеседник

За його словами, французькі самохідні артилерійські установки "Цезар" та французькі ПТРК Akeron, передані раніше Україні, "дуже добре виконують свою роботу".

Слід зазначити, що Міністерство оборони Франції спростувало заяву Жан-Луї Тьєріо. У французькому Міністерстві оборони заявили, що до України ПТРК Akeron не відправляли. Тобто два офіційні джерела видали протилежну інформацію.

Що таке ПТРК Akeron? У чому його головні переваги та як він може допомогти у боротьбі з російськими окупантами?

Akeron MP – це найновіший переносний протитанковий ракетний комплекс, який надійшов на озброєння армії Франції у 2017 році. Він розроблений компанією MBDA France. У французькій армії ПТРК Akeron замінив ракетний комплекс MILAN (він створений разом Францією та Німеччиною) та американський ПТРК FGM-148 Javelin.

У Akeron два режими наведення — "вистрілив та забув" і за допомогою оптико-електронної станції наведення. Важить цей ПТРК 15 кг. Його довжина складає 1,3 м, а діаметр – 140 мм. Мінімальна дальність стрілянини становить 150 метрів, а максимальна дальність – 4000 метрів (за іншими даними – 5000 метрів). Ракета, випущена з цього комплексу, може пробити броню до 1000 мм і бетон до 2000 мм.

Ракета, випущена з Akeron MP, здатна знищити як гарячу, так і холодну мету. Це ракета так званого п’ятого покоління, в якій застосовано кілька нових технологій (наприклад, обробка зображень та високопродуктивний оптоволоконний канал передачі даних).

Стверджується, що Akeron MP за своїми тактико-технічними характеристиками краще, ніж Javelin, який вже перебуває на озброєнні української армії.

ПТРК Akeron — це новий переносний протитанковий комплекс. В армії Франції він ще не достатньо. Про це свідчить той факт, що у січні 2023 року Головне управління озброєнь французької армії оголосило про те, що підписано контракт на купівлю ще 200 ракетних комплектів Akeron.

Україна отримала ПТРК Akeron: що можуть французькі ракети Україна отримала ПТРК Akeron: що можуть французькі ракети

Источник: Тема РУ