Рада схвалила законопроєкт про гарантії походження "зеленої" електроенергії

энергетика,зеленая

Верховна Рада схвалила за основу проєкт закону "Про внесення змін до деяких законів щодо відновлення та зеленої трансформації енергетичної системи України ".

Про це голова парламентського Комітету з питань енергетики, нардеп від "Слуги народу" Андрій Герус повідомив у Telegram.

За його словами, доопрацьований комітетом законопроєкт №9011-д, який у першому читанні підтримав 251 депутат, передбачає встановлення гарантії походження "зеленої" електроенергії.

"Це дієвий інструмент, який дозволить уникнути додаткового оподаткування наших товарів при ввезені до країн ЄС із 2026 року. Адже гарантії походження підтвердять "зелений" статус тієї української електроенергії, яка виробляється з відновлювальних джерел (сонце, вітер, біомаса, біогаз, ГЕС) і звільнять від ввізного податку вироблені з її використанням товари", – пояснив Герус.

Законопроєкт також дозволяє виробникам "зеленої" електроенергії самостійно (а не через "Гарантованого покупця") продавати свою електричну енергію на ринку. Водночас "Гарантований покупець" доплачуватиме різницю між ціною продажу та встановленим "зеленим тарифом".

"Доплата визначається як різниця між "зеленим" тарифом і ринковою ціною (так званий Feed-in-Premium). Таким чином, виробники з ВДЕ матимуть право самостійно працювати в ринку, і це сприятиме розвитку ринку, збільшить кількість гравців на ринку та покращить конкуренцію", – зазначив депутат.

Читайте також: Нацкомісія призначила позапланову перевірку "Укренерго" через борги за "зеленим тарифом"

Також проєктом закону передбачено додатковий стимул для розподіленої генерації на стороні споживача – механізм самовиробництва.

"Запроваджується можливість для споживачів встановлювати у себе об’єкти електрогенерації, а неспожиті надлишки електроенергії можна буде відпускати в мережу по вільних ринкових цінах. Таким чином, ми підвищимо стійкість енергосистеми завдяки збільшенню кількості генеруючих установок", – пояснив Герус.

Він додав, що законопроєкт передбачає ще низку норм, що мають сприяти розвитку "зеленої енергетики":

  • збереження стимулів для ВЕС, малих СЕС до кінця 2023 року та довгострокове збереження стимулів для малих домашніх СЕС. Запровадження опції Net Billing для домогосподарств;
  • право (не обов’язок) об’єктів ВДЕ продавати електроенергію на сусідні підприємства за договірними цінами у періоди аварійних або планових обмежень у енергосистемі;
  • можливість інвесторам встановлювати генерацію на території підприємств-споживачів із подальшим постачанням електроенергії для потреб цих підприємств за договірними цінами;
  • можливість для "Гарантованого Покупця" здійснювати експорт української "зеленої" електроенергії (на загальноринкових умовах). За рахунок виручених від експорту коштів частково покриватиметься оплата "зеленого" тарифу.