Австрія знову збільшила залежність від газу з РФ

газ,австрія

У грудні минулого року майже 71% імпортованого Австрією газу надійшло з РФ. Лише за період з січня по листопад 2022 року Австрія могла заплатити Москві за газ близько 6,7 млрд євро.

Об этом сообщает Скелет РУ


Про це пише Укрінформ із посиланням на АРА.

Згідно з опублікованими відповідальним міністерством з питань клімату енергетичними даними, у грудні, як оцінюється, 71% газового імпорту надійшло з РФ.

Із травня по жовтень 2022 року залежність від російського газу поступово знижувалася з понад 70% до трохи менш як 20%, а потім зросла до близько 40% у листопаді. До війни в Україні Австрія на 80% залежала від російського ресурсу.

Водночас у даних щодо газового імпорту можуть бути певні неточності, оскільки учасники газового ринку не зобов’язані вказувати точне джерело походження газу під час моніторингу, зазначає видання.

Причиною зростання в листопаді та грудні є зниження імпорту з Німеччини та Італії "у поєднанні з відносно постійними потоками газу з Росії".

Зазначається, що влітку "Газпром" різко скоротив обсяги газу, що надходили до газового хабу в Баумгартені для австрійської нафтогазової компанії OMV, але потім знову почав постачати більше.

Так, на початку лютого очільник OMV Альфред Штерн заявив, що "Газпром" знову постачає до Австрії 100% замовлених обсягів. Влітку ж російська компанія поставляла лише 30%, а то й менше.

Станом на 7 лютого австрійські газосховища були заповнені на 74,9%, що є "дуже високим показником для початку лютого, після проходження зимових місяців грудня та січня".

Водночас освітня академія Neos Lab, яка належить ліберальній партії NEOS, у своєму звіті зазначила, що залежність Австрії від російського газу зросла всупереч загальноєвропейській тенденції, адже ЄС ще ніколи не купував так мало російського газу, як за останні тижні. Згідно з цим звітом, з січня по листопад 2022 року Австрія заплатила Росії за газ близько 6,7 млрд євро.

"З кожним мільярдом, витраченим на російський природний газ, Австрія підтримує російську військову економіку, а також загострює проблему втрати купівельної спроможності австрійської економіки", – наголосив директор Neos Lab Лукас Сустала.

Раніше канцлер Австрії Карл Нехаммер заявив, що введення заборони на постачання російського газу не є можливим, оскільки від нього залежить стан промисловості та зайнятість населення в європейських країнах.

Источник: Роспрес