«Шахіди» з маркуванням «Герань-2». Що відомо про іранські дрони-смертники —

дроны иран4

Іран проводив демонстрацію роботи безпілотників Shahed (Шахід) наприкінці 2021 року. В Росії його нині використовують під назвою «Герань-2». Фото: Iran’s Military Achievements Media/Twitter

Об этом сообщает Собеседник


МЗС України позбавило посла Ірану акредитації, а також вирішило «суттєво скоротити» кількість дипломатів в посольстві Ірану в Києві. Таке рішення ухвалили у відповідь на постачання зброї Росії для ведення війни проти України. Лише за добу Повітряні Сили ЗСУ збили шість іранських дронів-камікадзе, які запустила Росія, та штурмовик Су-25.



Про те, що російська армія почала частіше використовувати дрони-камікадзе для атак далеко від лінії фронту раніше заявили в оперативному командуванні «Південь»


13 вересня йшлося лише про ймовірність, що це іранські дрони Shahed, 20 вересня повідомили точно: знищили саме Shahed 136, що маркований росіянами як «Герань-2». Це дрон-камікадзе або так званий баражуючий чи курсуючий боєприпас, може долати відстань до 2500 кілометрів і зазвичай їх запускають парами чи навіть «стаєю».


Суспільне розповідає, які характеристики мають іранські безпілотники, що почала використовувати на війні Росія, і як ЗСУ планують їм протистояти.


Першими про ймовірність постачання до Росії безпілотників іранського виробництва з посиланням на джерела в уряді США повідомили американські ЗМІ 10 липня. Наступного дня цю інформацію підтвердив радник президента Сполучених Штатів з національної безпеки Джейк Салліван. Він сказав, що Росія звернулась до Ірану з проханням поставити їм “сотні” безпілотних літальних апаратів, зокрема бойових, для війни в Україні.


Офіційний Іран відкинув заяви про надання безпілотників Росії. Це повідомлення на сайті іранського МЗС опублікували 15 липня. Міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллохіян у телефонній розмові з очільником українського МЗС Дмитром Кулебою заявив, що Іран виступає «проти війни в Україні» і «не підтримує кроки, які призведуть до продовження та ескалації бойових дій».


«Абдоллохіян також спростував безпідставну заяву радника з національної безпеки США, що Іран надсилає безпілотники до Росії для використання у війні проти України», — йшлося в повідомленні.


Натомість адміністрація Білого дому опублікувала нові докази: супутникові знімки, які зафіксували делегацію Кремля в Ірані на військовій базі безпілотників «Шахід».


19 серпня Іран відправив до Росії перші партії безпілотників, повідомила прессекретарка Білого дому Карін Жан-П’єр. «За нашою оцінкою, упродовж кількох днів у серпні Росія отримала від Ірану безпілотники серії Mohajer-6 і Shahed», — заявила вона.


30 серпня прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков, як повідомив російський Інтерфакс, назвав повідомлення про поставки з Ірану фейком, хоча сказав, що стосунки країн «динамічно розвиваються».


13 вересня фотографії першого БПЛА, схожого на іранський «Шахед» опублікував у своєму Twitter один з військових офіцерів. Апарат збили в Харківській області.


Що відомо про дрони Shahed


Коли про цю «угоду» йшлося як про майбутню, не було відомо, які саме з безпілотних апаратів, що виробляє Іран, може отримати Кремль. Зокрема Shahed має декілька модифікацій. Наразі ЗСУ за частинами дрона, збитого 20 вересня на узбережжі Очакова, ідентифікували безпілотник-камікадзе Shahed 136, який був маркований як «Герань-2».


Це так званий дрон-камікадзе — баражуючий, тобто курсуючий боєприпас. Він призначений для ураження цілей на дальній відстані. Наводиться дрон на стаціонарну ціль за супутниковими координатами. Запускається з пускової платформи, має двигун, за допомогою якого набирає швидкість та висоту. Ціль вражає боєголовка в носовій частині дрона.


"Шахіди" з маркуванням "Герань-2". Що відомо про дрони-камікадзе, які з’явились на озброєнні Росії

«Герань-2″ — російська назва іранського дрону Shahed 136. Герань-2» — російська назва іранського дрону Shahed 136. Фото: DR


Характеристики Shahed 136:


  • дальність польоту — до 2500 км;
  • вага — 200 кг;
  • довжина — 3,5 метри;
  • розмах крил — 2,5 метри;
  • боєголовка — в носовій частині;
  • запуск — зі спеціальної платформи.


«Це дрон, який за заданими координатами летить до цілі, влучає в неї та вибухає. Заявлена відстань до 2500 кілометрів. Насправді вона значно менша, тому що його вага — 200 кілограмів, бойовий заряд — більше 40 кілограмів. Є сумніви, що він може долати таку велику відстань, — розповідає речник Повітряних сил України Юрій Ігнат. — Вони можуть бути «заточені» на об’єкти критичної інфраструктури, атомні станції, навіть вражати наше ППО, HIMARS».


Іран також має іншу модифікацію цих дронів — Shahed-129. Про нього згадували експерти, коли робили припущення щодо поставок. Це не дрон-камікадзе, а розвідувальний і ударний безпілотний літальний апарат. Юрій Ігнат порівнює його з «Барайктаром»: «»Шахід-129» може нести втричі більше корисне бойове навантаження, ніж «Байрактар». Проте вони великі, а отже, радіолокаційно помітні. Тобто їх можна збивати засобами ППО».


Чим протидіяти безпілотникам


Проти «Шахідів-136» зенітні ракети ППО не надто ефективні. По-перше, каже Юрій Ігнат, тому, що безпілотний апарат летить надто низько. По-друге, говорить головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Олег Катков, тому, що це надто дорого: «Цей дрон коштує максимально 20 тисяч доларів, а зенітно-ракетні комплекси і ракети до них значно дорожчі».


Ліпше, на думку Юрія Ігната, атакувати ці дрони з сучасних зенітних гармат, наприклад, німецьких «Гепардів» або кулеметів.


В інтерв’ю The Wall Street Journal, опублікованому 17 вересня, командир артилерії 92-ї механізованої бригади ЗСУ полковник Родіон Кулагін розповів, що лише в зоні бойових дій 92-ї бригади іранські БПЛА знищили дві 152-мм САУ, дві 122-мм САУ, а також два БТР. За словами командира, зазвичай безпілотники атакували парами.


«Тактика використання такого дрона в іранській армії ― масовий запуск. Коли вдаються до «тактики рою» ― запускають одразу 6-8 таких камікадзе, які вражають стаціонарний об’єкт», ― говорить Олег Катков.


Засобів протидії дронам-камікадзе цього типу небагато, розповідає Катков. На Заході лише розробляють протидію такій загрозі, адже масове виробництво таких безпілотників з’явилося не так давно. Це можуть бути зенітні артилерійські системи з програмованими боєприпасами або бойові лазери з потужністю понад 50 кВт. Такі розробки мають Ізраїль й Туреччина, але це ще не серійна зброя.


Проте українські військові вже шукають «слабкі місця» цієї зброї. Так, швидкість 120-180 км/г дозволяє атакувати «Шахід-136» зі стрілецької зброї. А політ на низькій висоті з двигуном, що шумить, розкриває ціль не тільки радару, а й бійцям на посту спостереження. Крім того, дрон, можливо, вдасться глушити і збивати з курсу, перераховує засоби протидії Ігнат.


«Треба вивчати вплив систем радіоелектронної боротьби на ці БПЛА, щоб змушувати їх падати. Він летить по радіолокаційному сигналу, працює електроніка по GPS. Тому його можна глушити і садити», — вважає речник Повітряних сил.


"Шахіди" з маркуванням "Герань-2". Що відомо про іранські дрони, які з’явилися на озброєнні Росії

Військові експерти припускають, що іранський ударний безпілотник Shahed-136 може долати відстань менше заявленої Іраном у 2500 тисячі кілометрів. Фото: стопкадр з відео Iran’s Military Achievements Media/Twitter Daily World 24


Навіщо РФ іранські безпілотники


На яких умовах РФ отримала безпілотники, невідомо. Вони могли бути як продані, так і позичені чи назавжди передані, зазначає аналітик Вашингтонського інституту вивчення проблем Східної політики Фарзін Надіні.


«Запропонована передача вказує на те, що викликані санкціями проблеми з ланцюгом поставок та інші проблеми перешкоджають російському внутрішньому виробництву безпілотників», — пише Надіні. На його думку, ці безпілотники — тимчасовий варіант для Москви, яка наразі займається власними розробками, але вони не готові до експлуатації.


Росія шукає наразі будь-які способи отримати озброєння, і зокрема дронів, переконаний директор військових програм «Центру Разумкова» Микола Сунгуровський.


«Дрони — це і розвідка, і ударна безпілотна сила без участі людини, що має велике значення на полі бою. Зв’язок з цим дроном, наведення цього дрону, оптична, інфрачервона, радіолокаційна з цього дрона, нанесення ударів — це складні технологічні системи, які не працюють без мікроелектроніки. От вони зараз в них (росіян — ред.) не працюють. Отримавши санкції вони обмежили випуск високотехнологічної продукції подвійного призначення, мікро чипів, оптики тощо. Тому вони зараз шукають будь-які способи, аби отримати готовий виріб, або отримати комплектуючі», — зауважив він.


"Шахіди" з маркуванням "Герань-2". Що відомо про іранські дрони, які з’явилися на озброєнні Росії

Військовий дрон на стенді Ісламської Республіки Іран на російській міжнародній військовій виставці Army Expo 2022 у Москві, 20 серпня 2022 р. Фото: Getty Images.


Іран виявився єдиним можливим «постачальником» дронів. Росіянам вже відмовила Туреччина, нагадує військовий аналітик. В липні Росія цікавилась турецькими безпілотниками Bayraktar, заявляв президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган. Проте у Туреччині і в компанії Baykar Makina виключили можливість будь-яких поставок «Байрактарів» до РФ. Не планує поставки зброї до Росії, згідно з офіційними заявами, і Північна Корея. Там офіційно спростували інформацію про будь-які поставки зброї росіянам.


Іран має різний арсенал БПЛА — це і бойові, і розвідувальні. Й обидва типи потрібні росіянам, вважають аналітики Фонду захисту демократій (FDD). «Російські війська втратили значну кількість безпілотників ISR (тактичних розвідувальних дронів), зокрема «Орлан-10″, свою робочу конячку. Західні санкції, що обмежують російський імпорт високотехнологічних компонентів, можуть посилити цю проблему», — зазначали аналітики. Бойові дрони, вважають вони, допоможуть армії РФ компенсувати нестачу високоточних боєприпасів, які зкидають літаки.


Чи «Shahed-136» — єдиний тип безпілотника, який отримала Росія, встановити наразі неможливо. Велика кількість нових безпілотників на полі бою може дати Росії такий же психологічний і тактичний поштовх, який був у українських сил, коли вони вперше почали використовувати безпілотники Bayraktar, вважає Фарзін Надіні. Хоча мікс зброї, на його думку, збільшить період ознайомлення з нею російський військових та ускладнить їм роботу. Адже на кожен тип потрібно щонайменше кілька тижнів навчання.

Источник: Руспрес