"Смаколики" для путіна: які світові продовольчі корпорації продовжують працювати в рф

Смачно жити не заборониш? Попри те, що світова бізнес-спільнота майже одноголосно засудила агресію Кремля в Україні, низка світових продовольчих корпорацій не поспішає виходити з великого й багатого російського ринку, прикриваючи це гуманітарними цілями. Чиї смаколики продовжують підсолоджувати життя окупантів?

Які всесвітньо відомі бренди харчової продукції досі годують росіян.

Відомі усім Milka і "Корона", печиво Oreo, TUC та Belvita все ще можна вільно придбати в російських магазинах. Це – продукція компанії Mondelēz, яка виготовляє ще тістечка "Барні", чипси "Люкс", сир Philadelphia, гумки Dirol та льодяники Halls.

Mondelēz публічно назвала війну війною, скоротила несуттєві види діяльності в рф і зупинила витрати на рекламу. Втім, компанія й надалі підтримує росію постачанням продуктів у "складні часи".

І все це – попри те, що сама Mondelēz зазнала значних збитків через війну росії проти України. Наприклад, після визволення селища у Сумській області з’ясувалося, що шоколадну фабрику Mondelēz знищили і пограбували військові рф.

Ще один бренд, досі присутній на полицях супермаркетів у рф, – Danone. У жовтні 2022 року французька група заявила про плани продати свій бізнес у росії, однак покупця вона ніяк не знайде.

І навіть після майбутнього продажу, як з’ясувалось, Danone залишить росію не повністю: корпорація передасть права лише на частину бізнесу, а дитяче харчування продаватиме й надалі.

Зауважимо, окрім однойменного бренду, компанії Danone також належать популярні торгові марки %1126quot;Активіа", "Aктімель", "Растішка", "Даніссімо", "Простоквашино", "Бio Баланс" та інші.

Наявність батончиків Snickers у пайку російських солдатів нещодавно спричинила гучний скандал. Цей бренд, так само як і Milky Way, Mars, Bounty, Twix та M&M’s, належить американському виробнику Mars Incorporated. У березні 2022 року компанія заявила про скорочення бізнесу в росії та "переорієнтацію на харчування росіян і домашніх тварин".

Компанія не імпортує та не експортує продукцію з та до росії. Втім, заводи в країні все ще працюють, онлайн продукція доступна, а батончики Snickers інколи їдять солдати рф на передовій.

І наостанок – трохи "зради". Доволі популярний серед українців магазин солодощів "Мармеладний кіт" має російських бенефіціарів. Магазини компанії працюють у багатьох містах України та росії. В рф компанія має назву Candy Cat та заявляє, що продукція в них – європейська.

Нагадаймо, попри численні воєнні злочини Кремля, окремі представники великого міжнародного бізнесу досі не розірвали комерційні зв’язки з державою-агресоркою. Зокрема, з російського ринку досі не пішли топові б’юті-компанії.

Джерело